Etiquette uitvaartbloemen
Deze etiquettte voor uitvaartbloemen wordt door onze klanten vaak geraadpleegd. Gelukkig hebben veel mensen niet vaak te maken met een uitvaart en het is fijn om dan een handleiding te hebben over wat gebruikelijk is. Op onze website verkopen we veel soorten uitvaartbloemen. Maar wat is een geschikt rouwstuk in een bepaalde situatie? Stuur je uitvaartbloemen naar de familie of naar het uitvaartcentrum? Wat is het verschil tussen een rouwboeket en een rouwstuk? Bij deze de antwoorden op de meest gestelde vragen bij het bestellen van uitvaartbloemen. Kom je er toch niet uit, aarzel dan niet om contact op te nemen, we helpen je echt graag verder.
Als de overledene bij het uitvaartcentrum is opgebaard, dan gaan de rouwbloemen naar het uitvaartcentrum.
Is de overledene thuis opgebaard, dan gaan de rouwbloemen over het algemeen naar het huisadres, tenzij de nabestaanden hebben verzocht de rouwbloemen bij het uitvaartcentrum te bezorgen. Vaak staat zo’n wens vermeld op de rouwkaart. Grote rouwstukken worden vrijwel altijd bij het uitvaartcentrum bezorgd.
De bloemen moeten er natuurlijk zijn voordat de eerste gasten arriveren voor het afscheid nemen of voor de uitvaart. Is het afscheid nemen de avond voor de uitvaart? Laat dan uiterlijk die middag de bloemen bezorgen. Is het afscheid nemen en de uitvaart op dezelfde dag? Laat de bloemen dan uiterlijk 2 uur van tevoren bezorgen. Als het mogelijk is bij het uitvaartcentrum, kun je er ook voor kiezen de bloemen een dag voor de uitvaart te laten bezorgen. In de praktijk is het bij sommige uitvaartcentra alleen mogelijk de rouwbloemen op de dag van de uitvaart zelf te brengen. Wij hebben dagelijks veel contact met uitvaartcentra en vragen dit bij twijfel altijd voor je na.
Bij het bestellen van een rouwstuk zijn de gegevens van de overledene en de datum, het tijdstip en de plek van de uitvaart voor ons belangrijke informatie. Met deze informatie kunnen we zorgen dat het rouwstuk tijdig wordt geleverd en op zijn mooist zal zijn tijdens de uitvaartdienst. Het is ook handig om alvast na te denken over de tekst op de kaart of op het rouwlint.
Alle soorten rouwwerk zijn geschikt voor een uitvaart. Maar welk stuk je moet kiezen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld hoe dicht je bij de overledene stond. Hieronder volgt uitleg over de meest gekozen rouwstukken en wie deze bestellen. Een kistbedekking wordt meestal besteld uit naam van de partner en/of de kinderen van een overledene. Het is het meest prominente rouwstuk bij een uitvaart. Wil je een een kistbedekking bestellen, maar ben je geen directe familie? Overleg dan even met de directe nabestaanden of dit ook echt wordt gewaardeerd. Een rouwstuk wordt vaak besteld door familie, vrienden, collega’s en andere mensen die dichtbij de overledene stonden. Rouwstukken blijven enkele dagen mooi, omdat ze in oase gestoken zijn en de bloemen zo worden voorzien van water. Een biedermeier is een rond rouwstuk, gemaakt in een bolle vorm. Het wordt vaak besteld door familie, vrienden, collega’s en andere mensen die dichtbij de overledene stonden. Biedermeiers worden voorzien van water door het oase waar ze in staan en blijven enkele dagen heel mooi. Een rouwboeket wordt op de dag van de uitvaart gemaakt en bezorgd. Een rouwboeket wordt meestal liggend geschikt, en krijgt geen water. (Er wordt geen oase gebruikt). Een rouwboeket is een mooi en wat voordeliger alternatief voor een rouwstuk. Naast de bovengenoemde arrangementen hebben we nog rouwstukken in hart- en andere speciale vormen en stukken die geschikt zijn voor een kinderuitvaart. Op onze website vind je een overzicht van alle uitvaartbloemen.
Ja, op onze website kun foto’s bekijken van rouwstukken die onze medewerkers recent hebben gemaakt. We maken al jarenlang dagelijks meerdere stukken!
De kleur van de rouwbloemen wordt vaak aangegeven door de nabestaanden (op de rouwkaart). Je kunt ook kiezen voor de lievelingsbloemen of favoriete kleur van de overledene. Heb je deze informatie niet, dan is wit altijd een veilige kleur. Weet je of de overledene van ruige veldboeketten hield of van roze rozen, laat het ons dan weten, we maken het rouwstuk graag afgestemd op je wensen. Zo kunnen we je helpen het afscheid zo persoonlijk mogelijk te maken.
Een rouwboeket is een ‘liggend boeket’ en komt bij de uitvaart bij de kist te liggen. Omdat een rouwboeket geen water krijgt (er wordt geen oase gebruikt) is het belangrijk dat het rouwboeket echt op de dag van de uitvaart wordt gemaakt. Het rouwboeket wordt bezorgd op het uitvaartcentrum. Een sympathieboeket stuur je als blijk van deelneming naar de nabestaanden. Dit boeket kan in een vaas en blijft bij goede verzorging minimaal een week mooi staan. Een sympahtieboeket wordt bezorgd op het huisadres van de nabestaanden.
Ja, we kunnen een rouwlint aan het bloemstuk bevestigen. Een rouwlint bestaat uit twee delen (slips). Op beide slips kunnen maximaal 40 karakters worden gedrukt. Standaard gebruiken we roomwitte linten met gouden letters. Een andere kleur is in overleg mogelijk. Zijn twee slips niet voldoende, dan kunnen er meer bijbesteld worden. Er kan ook gekozen worden voor een rouwkaart, of een combinatie van een kaart en een lint.
De tekst voor op een rouwlint of een rouwkaart is heel persoonlijk.
Hieronder enkele voorbeelden van vaak gebruikte teksten op rouwlinten.
Let op, word de overledene gecremeerd? Gebruik dan liever geen ‘rust zacht’ op het lint.
Een laatste groet
Rust zacht –
Rust in vrede –
Dag lieve…
Dag beste…
Met grote dankbaarheid
Tot weerziens
Je zult altijd in onze herinnering blijven voortleven
Bedankt voor de fijne tijd samen
Met oprechte deelneming
Woorden schieten tekort
We zullen je missen
In onze harten leef je voort
Tot het einde gestreden
Vechten hoeft niet meer, rust nu maar uit
Lieve …., bedankt voor alles
Voor altijd in mijn hart
We houden van je
Wat gebeurt er met de bloemen na de uitvaart?
Bij een begrafenis worden de bloemen op en rond het graf geplaatst. Bij een crematie worden de bloemen op het strooiveld neergelegd.
Nabestaanden kunnen er natuurlijk ook voor kiezen de bloemstukken mee naar huis te nemen.
Ja, Bloemenweelde verzorgt rouwbloemen in heel Nederland. In & rond Amsterdam bezorgen maken wij al het bloemwerk zelf.
Buiten onze regio geven wij de bestellingen door* aan onze Fleurop-collega’s ter plaatse.
Met deze bloemisten werken wij al jaren samen en ook bij hen is kwaliteit gegarandeerd. Bij vragen blijven wij gewoon het contactpunt.
* Op verzoek of bij grote opdrachten bezorgen we bestellingen buiten onze regio ook zelf (in overleg).
Ja, dat kan. Maar rouwwerk bestellen voor naar het buitenland kan niet via onze website. Er gelden namelijk in ieder land andere prijzen. Wil je rouwwerk naar het buitenland versturen, neem dan even contact met ons op. We informeren je dan snel over de mogelijkheden!